Programme description
Analityka produktów spożywczych jest nowym kierunkiem prowadzonym na Wydziale Chemii, stanowiącym unikalną w kraju ofertę studiów drugiego stopnia. Studia na tym kierunku umożliwiają zdobycie gruntownej wiedzy z dziedziny nauk podstawowych, dotyczących chemii analitycznej oraz technik instrumentalnych. Analityka produktów spożywczych uwzględnia obecne przemiany zachodzące w sferze społecznej, gospodarczej oraz dynamikę rynku pracy. Absolwenci tego kierunku zdobywają wiedzę dotyczącą produktów spożywczych oraz ich charakterystyki z umiejętnościami prowadzenia badań naukowych.
Example of courses
- Analityka chemiczna i badanie żywności
- Opakowalnictwo żywności
- Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego
- Podstawy przetwórstwa żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- Mikrobiologia żywności
- Izotopy i promieniowanie jonizujące w analityce żywności
- Techniki separacyjne
- Technologia produktów mlecznych
Graduate competencies
- Znajomość zagadnień z dziedziny nauk chemicznych ze szczególnym uwzględnieniem znajomości aspektów dotyczących produktów spożywczych.
- Znajomość procesów przetwarzania, przechowywania i transportu żywności.
- Umiejętność analizowania produktów spożywczych w aspekcie ich przydatności do użytku.
- Umiejętność stosowania posiadanej wiedzy w pracy związanej z zawodem analityka.
- Umiejętność analitycznego rozwiązywania problemów nie tylko związanych z pracą w laboratorium chemicznym.
- Umiejętność stosowania alternatywnych rozwiązań eliminujących zagrożenia wynikające z pracy przemysłu.
- Umiejętność stosowania kompetencji inżynierskich do projektowania procesów w przemyśle spożywczym.
- Umiejętność pracy w zespole pełniąc role członka jak i lidera grupy.
- Znajomość języka angielskiego na poziomie pozwalającym na śledzenie najnowszych doniesień literaturowych dotyczących analityki produktów spożywczych.
Career prospects
- pracownicy przemysłu spożywczego na różnych szczeblach
- technolodzy produkcji spożywczej
- pracownicy przedsiębiorstw świadczących usługi na rynku krajowym i międzynarodowym w branży spożywczej
- pracownicy laboratoriów chemicznych
- pracownicy laboratoriów analitycznych
- pracownicy badań i rozwoju, analizy i kontroli jakości
- czlonkowie zespołów opracowujących procedury walidacyjne oraz przeprowadzających audyty
- pracownicy ośrodków i instytutów naukowych