Opis kierunku
Kierunek Analityka produktów spożywczych prowadzony jest na Wydziale Chemii i stanowi unikalną ofertę studiów drugiego stopnia w skali kraju, po których absolwent otrzymuje tytuł zawodowy magistra inżyniera. Studia zapewniają gruntowną wiedzę z dziedziny nauk podstawowych, szczególnie w zakresie chemii analitycznej oraz technik instrumentalnych. Szczególny nacisk położony jest na charakterystykę analityczną produktów spożywczych, w tym także opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym. Kierunek ten uwzględnia obecne przemiany zachodzące w sferze społecznej i gospodarczej oraz dynamiczne wymagania rynku pracy.
Studenci zdobywają wiedzę dotyczącą produktów spożywczych i ich charakterystyki, wraz z umiejętnościami prowadzenia badań naukowych. Oprócz ogólnej wiedzy chemicznej i umiejętności praktycznych niezbędnych do samodzielnej pracy w laboratorium, absolwenci zdobywają również kompetencje inżynieryjne, co zwiększa ich konkurencyjność na wymagającym rynku pracy. Kierunek umożliwia więc studentom rozwijanie się w dziedzinie naukowych badań i pracy laboratoryjnej, a także przygotowuje do spełnienia wymagań dynamicznego rynku pracy.
Wybrane przedmioty
- Analityka chemiczna i badanie żywności
- Opakowalnictwo żywności
- Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego
- Podstawy przetwórstwa żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego
- Mikrobiologia żywności
- Izotopy i promieniowanie jonizujące w analityce żywności
- Techniki separacyjne
- Technologia produktów mlecznych
Kompetencje absolwenta
- Znajomość zagadnień z dziedziny nauk chemicznych ze szczególnym uwzględnieniem znajomości aspektów dotyczących produktów spożywczych.
- Znajomość procesów przetwarzania, przechowywania i transportu żywności.
- Umiejętność analizowania produktów spożywczych w aspekcie ich przydatności do użytku.
- Umiejętność stosowania posiadanej wiedzy w pracy związanej z zawodem analityka.
- Umiejętność analitycznego rozwiązywania problemów nie tylko związanych z pracą w laboratorium chemicznym.
- Umiejętność stosowania alternatywnych rozwiązań eliminujących zagrożenia wynikające z pracy przemysłu.
- Umiejętność stosowania kompetencji inżynierskich do projektowania procesów w przemyśle spożywczym.
- Umiejętność pracy w zespole pełniąc role członka jak i lidera grupy.
- Znajomość języka angielskiego na poziomie pozwalającym na śledzenie najnowszych doniesień literaturowych dotyczących analityki produktów spożywczych.
Perspektywy zawodowe
- pracownicy przemysłu spożywczego na różnych szczeblach
- technolodzy produkcji spożywczej
- pracownicy przedsiębiorstw świadczących usługi na rynku krajowym i międzynarodowym w branży spożywczej
- pracownicy laboratoriów chemicznych
- pracownicy laboratoriów analitycznych
- pracownicy badań i rozwoju, analizy i kontroli jakości
- członkowie zespołów opracowujących procedury walidacyjne oraz przeprowadzających audyty
- pracownicy ośrodków i instytutów naukowych